onsdag 29 augusti 2007

Where grace is

Annika Paananen-Bergvik / "Where grace is"

En egen liten bedrövlig produktion som kom till i slutet av mars detta år. Handlar om saknad, som du säkert förstått. I vilken form bestämmer du själv, men för mig personligen står "grace" i det här fallet för hur annorlunda man kan uppleva sig själv och sin omgivning i en del människors närvaro. Och hur vilsen man kan bli efteråt. Långt efteråt.


Tjuvstart

Några veckor till och lite kyligare nätter så exploderar det! Purpurvanten - ursäkta, rallarrosen! - på bilden har tjuvstartat och drämmer till med rödaste rött, trots att det ännu inte är september. Väntar med spänning på höstens alla färger och hoppas att vi får en ordentlig ruskaperiod trots att Lappland ju börjar först norr om Kvevlax som någon fiffig typ sa för många år sedan... Ut med er, folks! Åtminstone här skiner solen!

tisdag 28 augusti 2007

Guld

måndag 27 augusti 2007

Regnbågar och religiositet

Som om vi inte alla skulle rymmas under samma himmel!

Nu stiger sinnet i mig när det i bloggvärlden än en gång dyker upp religiösa personligheter som anser att oliktänkande och -levande skall fördömas med "milt" överseende och "sanningar" främmande för många av oss levereras som den enda existerande normen. Den som ens vågar hålla upp spegeln framför "sanningsrepresentanterna" endera bespottas eller får sina frågor kyligt bemötta med bibelord, och vid direkt konfrontation möts man av en behärskad överlägsenhet, alternativt bortförklaringar. Jodå, jag är själv drillad i den skolans retoriska anda, men det är länge sedan. Det tillhör en förfluten tid, innan jag i tillräcklig grad själv medvetandegjorts om mina egna tillkortakommanden. Och dom är många.

Välbekomme, gott folk! Hav förtröstan i edra svart-vita rättesnören, måhända kantrar er tillvaro utan dem. Vi vanliga själar på gott och ont, klarar oss ibland rätt hyfsat med gråskalor - ännu bättre med regnbågens alla färger - vänligen ta inte nyanserna ifrån oss! För inte är det kärlek det. Och inte barmhärtighet heller.

söndag 26 augusti 2007

Red


IX

Jag är där jag var
när jag önskade att nå dig,
ditt ansiktes ställe i tiden.

Kvar stod dagen
forsande och öppen
kring maskiner.

Jag fick röster
och rösterna
fick ingenstans ta vägen.

Människor gick in i varandra och bort.
Innan du minns mig levde jag.
I hjärnans svarta stad de dödas byggnad.


Ulf Eriksson ur Byggnad med kreatur (Bonniers 1990)

Vindvila

fredag 24 augusti 2007

Balsamin

Balsaminer är kul! Senare i höst när frökapslarna blivit riktigt mogna räcker det med att du petar lite lätt på dem så spricker de och innehållet yr iväg som confetti! Se så - något kan jag om trädgårdsskötsel! Speciellt sån't som sköter sig självt. Snart är jag expert.

Drömfångare

Tidiga morgnar har sina fördelar. De här vackra spindelnäten som till synes svävar fritt mellan tallarna syns överhuvudtaget inte i direkt dagsljus, medan de varje molnfri morgon p g a daggansamlingarna gnistrar som vackraste drömfångare i silke och kristall. Beklagar att bildkvalitén inte är bättre än så här - mellan mig och mitt objekt fanns ett flera meter brett dike. Som ni förstår är det bara en tidsfråga innan gummistövlarna åker på igen.

Kryp

Nej, jag är inget större fan av småkryp och insekter, men de stör mig inte destomer heller - speciellt inte om de låter bli mitt blod. Ibland förvånas man dock av hur vackra vissa av dom är!

Ni som följt med den här bloggen en tid har kanske lagt märke till en viss fäbless för makrobilder? Jag är ingen detaljfixerad typ som människa, men jag försöker att inte ha så bråttom jämt att jag totalt missar min omgivning. Det pågår så mycket i naturen man inte ser vid den allra första anblicken, och ändå kan den här miniatyrvärlden med alla sina små individer vara fruktansvärt, fantastiskt fantasieggande om man bara ger den någon minut extra uppmärksamhet.

DET lärde jag mig av min son när han redan som tvååring gick omkring med "näsan i marken" och med förstoringsglaset i högsta hugg. Skalbaggar och larver insamlades och inspekterades med stor iver och inte alltid med föräldrarnas välsignelse. Nåja, pojken lever ännu - vilket ju är huvudsaken - och morsan fotar småkryp, åter en gång utan att överhuvudtaget veta vad det egentligen är som fastnat på bild.

onsdag 22 augusti 2007

Trots såpa och lut

i min garderob
finns svarta tankar
nötta ord
och minnen
med sorgkanter kvar
på krage och manschett
inte prydligt ihopvikta
nej för fan
ligger inte för mig
utan huller om buller
mer smutsigt än rent
trots såpa och lut
och på översta hyllan
där jag lagt allt
jag försöker glömma
att anklaga dig för
hinner malarna före
och jag låter det hända
din tanke var vacker
jag var vacker i den
aldrig mer

tisdag 21 augusti 2007

Dun

Utblommade tistlar 21 augusti 2007

måndag 20 augusti 2007

Fake it 'til You make it

käpprätt
in i låtsasleken
kastar jag mig
redan tidig morgon
leker färdigt
först vid läggdags
tar en trasa
torkar bort
min clownmaskering
ser plötsligt allvar
som svarta cirklar
under vart öga
blir nästan rädd

söndag 19 augusti 2007

Lissu

"Jag har skaffat en sällskapsdam åt er far" förkunnar mor en kväll i början av 80-talet, nyss hemkommen från stan "tanken är den att hon ska göra honom sällskap i badrummet och bistå honom vid tvagningen". Mina tioåriga öron håller på att lossna från huvudet. En sällskapsdam åt pappa?! Inte för att jag riktigt vet vad en sällskapsdam är för något, men någon främmande tant i vårt badrum har jag inte räknat med.

Den dyra fadern själv sitter vid tillfället djupt försjunken i Jakobstads Tidning, och registrerar till en början inte samtalsämnet, varför mor med allvarsam röst fortsätter: "Jag stötte på henne i Jakobstad där hon gjorde reklam för sina tjänster vid Halpa Halli, och hon verkar riktigt nöjd med arrangemanget. Lissu, heter hon, och hon väntar redan i badrummet. Ni kan själva se efter!".

Vid det här laget lägger husfar genast ifrån sig tidningen, stiger raskt upp från stolen och rusar tillsammans med husets samtliga barn ut till badrummet för att kolla ifall år av "Dallas" och "Falcon Crest" slutligen försett mor med en såpa-psykos. Alternativt också för att förhindra en annalkande katastrof. Dörren slits upp med förenade krafter.

Och visst! Där ligger hon! Med armar och ben lojt utsräckta i sitt eget lilla, röda plastbadkar. Och med en stor tvål i famnen! Och efter den dagen - och den minst sagt dramatiska ankomsten in i våra liv - får hon gärna hjälpa oss alla med tvagningen. Vår alldeles egna Kylpy-Lissu!

["Kylpy-Lissu" var en tvålkopp i form av ett miniatyrbadkar/"badande" plastdocka och tanken var att tvålkoppen skulle få flyta omkring i badvattnet, praktiskt nära till hands. ]

Skärmar

Den sommaren för länge sedan när himlen rämnat en första gång, och jag satt där i den alltför heta betongettan, gav mig slumpen denna lilla bok i min hand. Inte visste jag då att den skulle komma att ge mig igenkännandets tröst under månvarv och solvarv, flera år framåt. Hon är lite knepig Margareta, Ekström i efternam, och inte bara lite cynisk. Cynisk, men med värme, kan man vara det? Diktsamlingen heter "Skärmar" och utgavs på Bonniers 1990.

Valet för dagen är:

HÖGTRYCK, LÅGTRYCK

Högtryck, lågtryck
lika gärna glad
som ledsen
Vad tjänar det ena till
och det andra?
Jag är ett piano
som flyttkarlarna
lämnat ute på trottoaren
Haglet spelar på mig
Solskenet stämmer om mig
I min blanka svärta
speglas moln som driver
och ansikten
förbigående
Under lacket
längtar mitt trä
hem till skogen

lördag 18 augusti 2007

Haluatko sankariksi?

Kära lilla karismatiska alienerade vän, du får lova mig att inte göra dig själv illa igen. Det är inte lätt för någon av oss det här med framtiden, och så mycket svårare ändå när man jämt blir missförstådd. Lika långt som vi ser bakåt ser vi framåt, och när det förflutna är något du helst vill glömma ser du också lika långt som till spetsen av din egen näsa. Men vännen, bara för att nästippen är svart av sot från dina brända broar betyder inte det att hela din framtid också är det. Det är inte värt din självförnekelse, detta att bli som alla andra. Vi vänder på steken nu. Bära eller brista. En dag i taget. Bara en dag i taget.

fredag 17 augusti 2007

Den femte årstiden


Hösten är på väg och jag upplever en viss lättnad. Jag har skrivit spaltmetrar om bitterljuva barndomssomrar, men det är hösten som är min favoritårstid. Fast ibland undrar jag om det inte finns fler årstider än våra allmänt vedertagna fyra? Årstider skapade i våra minnen som hållplatser där tid och rum saknar betydelse? För det finns tillfällen när allt flyter ihop och decennier och årstider plötsligt korsar varandra, utan hänsyn till tideräkning, normer och teknikalitet. Ögonblick som inte är ögonblick, men liksom ögonblick svåra att fånga och omöjliga att behålla. Den femte årstiden? Den trettonde timmen? Där ingenting har en början, och aldrig någonsin ett slut.
Jag drar på mig gummistövlarna. Jag har hittat bär som min fyraåriga själ vet heter sudenmarja på en finska jag inte längre behärskar. Se men inte röra. Lönnen är svamphärjad och jag tänker på söta citroner jag åt direkt från ett träd i Israel år 1994. Jag ser att vår trädgårdsgunga behöver målas, liksom en annan gunga i en björk en gång. Och det ögonblick jag tänker på den är det ögonblick jag tänker jag på dig.

Nanna

Go'vänner, tänkte bara uppmärksamma er på en kär, bloggande syster som sällat sig till vår skara. Som ni märkt, och kommer att märka, har vi gemensamt anammat Nina Hemmingssons tecknade karaktärer, ja, vi är t o m helt säkra på att Nina själv haft just oss i åtanke när hon skapat sina gråtmilda pms-monster, klimakterietanter, kroniskt deprimerade cyniker etc. Det vi ännu inte är helt säkra på är vem av oss som är vem. Men jag har mina aningar...

Länk till Nannas blogg hittar du här*

Pool

Nedblåsta löv i ljusblå plastpool 17 augusti 2007

onsdag 15 augusti 2007

Skrattar idag gråter imorgon

Bild: Nina Hemmingsson, Aftonbladet

Under en paus i skuggan på bakgården konstaterar vi hur beklagansvärt skickliga vi är på att lägga band på oss själva. Världsbäst på att avstå, det är vi. I sanning en konst. Sedan står vi där en stund till och riktigt känner efter hur bittra vi är för att vi inte får som vi vill. Som om vi ens skulle våga få som vi vill! Inte vågar vi det. För om vi vågade försöka utan att lyckas, skulle vi stå där med skammen över att ha velat men inte fått. Eller fått men inte kunnat. Eller kunnat men inte vågat. Alltså låter vi bli. För säkerhets skull. Och för osäkerhets skull. Fega och bittra. Vi snörper på munnen, i sann luthersk anda. Det hade sannolikt ändå inte varit värt besväret. Och vi säger till varandra: "Skrattar idag, gråter imorgon". Joo, joo, nog är det så alltid.

tisdag 14 augusti 2007

Vildhallon

Det råder stiltje i hallonlandet i år. Alternativt är mitt ris för gammalt. Med stor möda fick jag ihop en mängd motsvarande en kaffemugg och detta gör mig oerhört bedrövad, för du kan ta dina jordgubbar och njuta av dem själv, men utan hallon ingen sommar. "Ääääh!" sa min mormor om hallonmaskarna, "Vaa' int pjaso nö - he ir jo bara na liiti tsyti (kött)!". Nu är jag ju inte fullt lika hugad som henne - jag plockar naturligtvis bort alla maskar och kryp jag hittar - och efter det gör det heller inget om hallonen innan förtäring kyls ner eller hettas upp för att vara på den säkra sidan. Men hallon vill jag ha. Vildhallon. Kom inte dragandes med trädgårdsvarianten. Då blir det ingen marängtårta till!

måndag 13 augusti 2007

Inför skolstarten

Detta arma vemod som drabbar en mor - nåja, säkert många fäder också - inför skolstarten varje höst! Långtifrån alla av oss har positiva erfarenheter från den egna skolgången, och redan vetskapen om att det ibland krävs ett ytterst litet missöde för att resten av skoltiden ska bli ett helvete får huden att knottra sig på min rygg. I vårt fall har de två första skolåren gått förhållandevis bra, och jag ber till alla gudar jag visserligen inte längre tror på - men ändå! - att även detta år ska förlöpa lugnt.

Nej, skolan av idag är inte vad den kunde vara, och verkligen inte vad den borde vara. Nu ska eventuella upprörda lärare inte surna till innan jag kommit till punkt - det är nämligen inte lärarnas fel. Ungdomsvärlden utvecklas i snabbare takt än någonsin, skolan hamnar flera steg på efterkälken, och ytterligare ljusår efter den släpar lärarutbildningen. Det här betyder enligt min mening att både klasslärare och ämneslärare på alla stadier hela tiden får kämpa med att hinna ifatt de krav och behov utbildningen egentligen borde svara på.
Utbildningsarrangörerna av idag är för svaga, har för lite inflytande, för att ge eleverna verktyg att påverka och förändra det samhälle de lever i och sin egen framtid. I själva verket är det arbetsmarknaden, industrin och kommersiella krafter som styr. Ofta globala sådana. Det här har utbildningssystemet i vårt land hittills missat! Barn och ungdomar av idag utbildas varken för att anpassa sig till eller kritiskt rannsaka sin samtid, utan blir hängande i ett tomrum någonstans mitt emellan. Tala om alienation!

Och varför förekommer det fortfarande mobbning i sån utsträckning som det gör? Vi menar väl inte på största allvar att det är naturligt, rent av mänskligt, att elever förstör inte bara varandras år i skolan, utan många gånger även återstoden av livet? Vi kan knappast skylla på att vi aldrig fått information.

Lärarstuderanden - ställ krav på era utbildare.
Lärare - ställ krav på era arbetsgivare.
Föräldrar - ställ krav på skolan. Ställ krav på er själva.
Barn och ungdomar - lär av oss, men sovra, sovra och sovra igen.

lördag 11 augusti 2007

Dylans flamma

"Hördu, jag kom att tänka på en sak" säger han på sitt hjärtliga, men lite försynta sätt "du borde gör Joan Baez-låtar."
"Joan-vem?" undrar jag med förvåningens finger i häpnadens mun, väl medveten om att jag antagligen borde veta vem vi talar om.

"Joan Baez. En av Bob Dylans gamla flammor. Duktig vissångerska med en otrolig röst. Du har ju konceptet färdigt, eller hur?"

"Nej" säger jag småleende "jag tror det är för sent att bli Bob Dylans gamla flamma. Och det var väl främsta meriten?"

Nåja, jag kollade in denna Joan Baez* och visst är hon duktig. Inte kunde hon rå för att hon gillade Dylan. Fast hon hade klarat sig utan honom också.

Om oss alla

så jag skyddar er
och jag skyddar andra
skyddar er från varandra
skyddar er från er själva
och skyddar er från mig
skyddar andra från er
och er från andra
mig själv från er
mig själv ifrån mig själv
dig själv ifrån dig själv
och oss alla
från
sanningen
om oss alla

Alltings baklängesskap

På gott och ont provocerad av personer som skriver om drömmar och av att själv nyligen flyktigt kännt smaken av de samma, sitter jag nu här och försöker klura ut hur personlig jag vågar vara utan att bli FÖR personlig. Ämnet är känsligt, nämligen.

Spelningen i torsdags blev bra om än något fragmentarisk och mycket improviserad. Under stämning av gitarren just innan öppningen av vårt bidrag till Konstens Natt (som omfattar mycket, mycket mer än musik) sitter jag och spelar en egen låt som kom till under vårvintern. Framträda med den har jag verkligen inte tänkt göra, tills en spelsugen bleckblåsare som sällat sig till skaran meddelar att han gillar låten och gärna vill improvisera till den om han får. Av märkliga anledningar, försynens skickelse, alltings baklängesskap eller krafter jag inte förstår blir numret ett av de mest uppskattade under hela kvällen! Detta trots att sångerskan som varken är eller varit någon höjdare till gitarrist sitter med gråten lurande i halsgropen och händerna mer än lovligt darrande över strängarna. Bleckblåsarens talang behöver däremot inte ifrågasättas.

Jo, jag ville bli musiker en gång. En del av mig vill det fortfarande. Och när det gäller drömmar har jag mer än en gång ångrat att jag förverkligat andras drömmar i större utsträckning än mina egna.

onsdag 8 augusti 2007

Mina damer och herrar

Vackert eller hur? Skiraste spets och ljuvaste broderi. Jag bloggar blommor idag för jag har fått tillsägelse om att inte vara så negativ i mina skriverier: Bah! You've ain't seen nothin' yet! Nej, skämt åsido. Men lite medkännande kunde jag behöva för mina klena scennervers skull. Rodriguez och jag ska framträda imorgon kväll (no, nothing fancy!) och det har varit lite si och så med frimodigheten på sistone. Talangen också, tror jag faktiskt. Kunde ni kanske vänligen hålla tummarna för mig då, tror ni? Eller håller ni - mina damer och herrar! - hellre andan? Eller för öronen?

tisdag 7 augusti 2007

Blanksvart

Sitter här i halvdunklet och lattjar med en Grant Lee Buffalo-låt. Låtsas att det är meningen att barréackorden slurrar som dom gör, och att det ska vara så där lite slarvigt för att det är cool, när jag i själva verket inte behärskar mitt instrument. Dricker kaffet jag bryggde för snart två timmar sedan blanksvart och så starkt att gommen drar ihop sig som en fjolårsmurkla. Det gör jag bara när jag är desillusionerad eller riktigt nervös, och just nu är jag nervös för att jag är så desillusionerad. Och desillusionerad för att jag hela tiden är så nervös. These days. Med nätterna är det som det är. Åtminstone är det gott om nätter i den här bygden.

Om att vara kvinna

( Nina Hemmingsson ur Aftonbladet)

fredag 3 augusti 2007

Crescendo

ifall det brister
en gång
är det en gång för alla
orden spränger tvånget
pennan vägrar lyda
våndan ur pigmenten
får arket flöda över
strängar spänns
med blodiga fingrar
det inre crescendot
når sin final

har du då lögnerna
beredda
att försvara
och bevara
den heder
min vän
du trots allt
inte har

onsdag 1 augusti 2007

Besatthet

denna min miserabla
melankoliska
besatthet
av vatten
av hävd
ohejdad vana
släktskap och förbund
men också för att vi ju skulle
för att jag mer än allt annat ville
mer än allt annat vill
men inte kunde
och inte kan